najlepszy program dla dietetyków

    Chleb na diecie

    Jedzenie pieczywa na diecie wydaje się być oczywistością. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie każde pieczywo jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Białe pieczywo na pewno powinno być absolutnie wyrzucone z diety. Dlaczego specjaliści tak strasznie demonizują białe pieczywo? Nie ma się czego obawiać, że są w nim składniki, które jakoś strasznie nam szkodzą. Dobrze wiemy, że chemia stosowana jest obecnie praktycznie wszędzie, a gluten prawie od zawsze być w białym pieczywie, z tym że nie jest on szkodliwy dla tych, którzy nie są alergikami.

    Co w takim razie jest nie w porządku? Chodzi głównie o indeks glikemiczny, o którym była już nieraz mowa. Jest to tempo przenikania węglowodanów w postaci glukozy z przewodu pokarmowego do krwi obwodowej. Dlaczego to tempo jest takie ważne? Bo to ono odpowiada za to, jak długo będziemy czuć się najedzeni czy też czym możemy pokonać głód. I na pewno nie jest to białe pieczywo.

    Indeks glikemiczny ma swoje granice, o których warto powiedzieć nieco więcej. Znając granice indeksu glikemicznego oraz przykładowe produkty (tabele można łatwo znaleźć w sieci i sobie wydrukować lub pozostawić na komputerze, aby zawsze mieć do nich dostęp) można swobodnie łączyć konkretne produkty tak, aby czuć się najedzonym przez naprawdę długi okres czasu. Zdrowe odżywianie to prawdziwa sztuka łączenia odpowiednich produktów. Warto poćwiczyć i pokusić się o skorzystanie z takiej możliwości.

    Jeśli zaś chodzi o granice indeksu glikemicznego, oto i one:

    1. Indeks glikemiczny poniżej 50 – oznacza produkty, których zjedzenie spowoduje utrzymanie się uczucia sytości przez długi czas. Wtedy wszystkie procesy w naszym organizmie przebiegają najpłynniej i możemy tylko czerpać z tego prawdziwe korzyści. Takimi produktami są np. pomidory, których indeks glikemiczny wynosi tylko 14. Sałatka pomidorowa jest więc najlepszym pomysłem na mały głód albo też same pomidory są dobrym sposobem na podjadanie w czasie diety. Takich produktów jest oczywiście znacznie więcej.
    2. Indeks glikemiczny pomiędzy 50 a 75 – te produkty są akceptowalne i można spokojnie je spożywać. Nie są w stanie jakoś nam zaszkodzić czy spowodować ogromne zaburzenia harmonii gospodarki węglowodanowej. O dziwo, do tego zakresu należą np. lody o IG równym 61. Jak widać, nie taki diabeł straszny, jak go malują.
    3. Indeks glikemiczny powyżej 75 – zdecydowanie najgorsze produkty, które powodują naprzemienne stany głodu i sytości. Ponadto prowadzą do zaburzenia regulacji hormonalnej gospodarki węglowodanowej. To właśnie tutaj można znaleźć pieczywo białe. I właśnie dlatego należy go unikać.

    Jeśli chodzi o chleb pełnoziarnisty, a już najlepiej graham, warto spożywać go w trakcie diety i nie tylko. Najlepiej przerzucić się na ciemne pieczywo całkowicie, bo jest znacznie zdrowsze i posiada niższy indeks glikemiczny, przez co dłużej utrzymuje stan sytości. Jeśli będziemy stosować się do zasad indeksu glikemicznego w czasie trwania diety, na pewno mamy ogromne szanse na powodzenie i obniżenie masy ciała.

    Soki owocowe na diecie redukcyjnej

    Najpopularniejsza dieta świata – Dieta Dukana