najlepszy program dla dietetyków

    Omijaj fast-foody z daleka!

    Omijanie fast – foodów nie dotyczy tylko i wyłącznie osób, które są aktualnie na diecie. Wręcz przeciwnie – wszyscy powinniśmy unikać tych miejsc. Niemniej jednak często walory smakowe sprawiają, że nie możemy się powstrzymać. Fast – foody są po prostu pyszne i nawet szkolne wycieczki zatrzymują się zawsze pod znaną restauracją, aby coś przekąsić. Nie jest to dobre wychowanie dzieci, bo niczemu nie służy, a tylko powoduje wykształcenie niezdrowych nawyków żywieniowych. Czasem też zdarza się tak, że po prostu nie mamy czasu na gotowanie i szybko zamawiamy coś telefonicznie lub wychodzimy z domu i idziemy zjeść coś na mieście – na szybko. Już sama nazwa „szybkie jedzenie” nie jest raczej pozytywna. Wiele osób nazywa takie jedzenie również śmieciowym jedzeniem, czyli z języka angielskiego – junk – food.

    To właśnie takie pokarmy sprawiły, że Stany Zjednoczone cierpią obecnie na epidemię otyłości. Co trzecie dziecko w USA ma problem z nadwagą! Te dane są zatrważające, a jak wiadomo, co pojawia się w Stanach, pojawi się prędzej czy później w Polsce. Możemy jednak temu zapobiec.

    Dobrze jednak mówić, że coś jest złe, jeśli się tego nie zbada i nie wskaże dokładnie, dlaczego. Ludzie często nie akceptują samego słowa: złe, ale chcą pewnego wytłumaczenia, którego często nie znajdują w telewizji. Śmieciowe jedzenie ma w sobie mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników, polepszaczy smaku i zapachu, które działają bardzo długo. Nie są one jednak obojętne dla ludzkiego organizmu, ale wręcz przeciwnie – mogą powodować liczne zmiany na poziomie metabolicznym już w samej komórce. Niektóre mają działanie nawet rakotwórcze. Oczywiście nie oznacza to, że każdy odżywiający się w takich miejscach, umrze na raka.

    Nie, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że to właśnie nowotwór będzie przyczyną jego śmierci. Odkąd do jedzenia zaczęto dodawać różne polepszacze, ludzie chorują znacznie częściej. Nawet w pożywieniu dla zwierząt hodowlanych nie można stosować takich dodatków! Ludzie zaś są tym karmieni nie tylko za pomocą fast – foodów, ale też produktów spożywczych w sklepach.

    Dlaczego jeszcze fast – foody są tak bardzo szkodliwe? Oto przyczyny:

    1. Ogromna liczba kalorii – śmieciowe jedzenie ma to do siebie, że zawiera mnóstwo kalorii w niewielkiej ilości pożywienia. Człowiek jeszcze się nie najadł, a tu już wypełniona liczba kalorii z całego dnia. To na pewno nie jest pozytywne działanie.
    2. Ogromna ilość tłuszczu – tłuszcz ten praktycznie od razu zostaje zamieniany na tłuszcz zapasowy, a co za tym idzie – po prostu zyskujemy na wadze.
    3. Choroby miażdżycowe, serca – choroby układu krążenia to główny objaw spożywania tego typu pokarmów. Jeśli zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy ich unikać.

    Czasem jednak jest to silniejsze od nas, dlatego unikanie jedzenia fast – foodów wymaga naprawdę olbrzymiej siły woli i samozaparcia – szczególnie jeśli wszyscy wokół jedzą, a nad nami unosi się aromatyczny zapach hamburgerów. Trzeba ustalić jednak pewne priorytety i sprawdzić, co jest dla nas ważniejsze.

    Głodówka na diecie jest niezdrowa…

    Soki owocowe na diecie redukcyjnej

    Napisz komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *