najlepszy program dla dietetyków

    Czy te produkty pozwolą Ci uzupełnić żelazo?

    Dzięki temu artykułowi dowiesz się jakiego rodzaju produkty posiadają dużą ilość żelaza i w jaki sposób niedobór tegoż, że pierwiastka wpływa na organizm człowieka. Jak wygląda zdrowie człowieka, gdy okazuje się, że dieta ma niedobór żelaza? Wszelkie tego typu pytania będą miały tutaj swoją odpowiedź i poznasz wiele informacji dotyczących samego żelaza oraz żywności, która ma go sporo. Ponadto będziesz świadomym tego jakiego rodzaju forma żelaza jest najlepiej przyswajalna przez człowieka, czy to będzie niehemowa, czy hemowa.

    Niestety życie to nie kreskówka, a szpinak nie dodaje nadludzkiej siły, jednak warto mieć świadomość, że szpinak wraz z innymi produktami spożywczymi bogatymi w żelazo są w stanie pomóc w walce z czymś naprawdę złym, czyli anemią, która powstaje na wskutek niedoboru żelaza.

    Niedobór żelaza, a anemia

    Anemia, która jest wynikiem niedoboru żelaza jest najbardziej znaną formą anemii i polega ona na tym, że widoczny jest spadek ilości czerwonych krwinek, który wynika z tego, że ilość żelaza jest bardzo niewielka. Organizm pozbawiony odpowiedniej ilości tego właśnie pierwiastka nie jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość hemoglobiny, która jest składnikiem krwinek czerwonych, które zajmują się transportem tlenu. Efektem niedoboru może być osłabienie, rozdrażnienie czy przewlekłe zmęczenie.

    Z niedoborem żelaza boryka się około 3% mężczyzn, 20% kobiet i 50% kobiet w ciąży. Aby rozwiązać ten problem trzeba przede wszystkim postarać się uzupełnić swoją dietę w odpowiednie pokarmy, które posiadają spore ilości żelaza.

    W jaki osób organizm może wykorzystać żelazo z pożywienia?

    Podczas konsumowania jedzenia bogatego w żelazo to tenże pierwiastek przyswaja się do organizmu w większości w górnej części jelita cienkiego.

    Istnieją dwie formy żelaza, czyli niehemowa i hemowa. Jeżeli chodzi o tą drugą, czyli hemową to bierze się ona z hemoglobiny. Możecie się jej doszukać w pokarmach odzwierzęcych, które posiadały dawniej hemoglobinę czyli w drobiu, mięsie czerwonym oraz rybach. Organizm uzyskuje większość żelaza głównie z hemowy źródeł.

    Niezwykle dobrym źródłami żelaza hemowego będą:

    Wątróbka wołowa, albo wieprzowa

    Małże

    Ostrygi

    Gotowana wołowina

    Sardynki z puszki

    Gotowany indyk

    Kurczak

    Halibut, okoń, tuńczyk, łupacz, łosoś

    Szynka

    Cielęcina

    Żelazo niehemowa

    Jest to żelazo, które można odnaleźć w większości przypadku w szpinaku, fasoli czy soczewicy. Tego typu forma żelaza często jest dodawana jako dodatek do żywności, która jest wzbogacona o żelazo. Warto mieć świadomość, iż organizm człowieka nie jest zbyt efektywny podczas przyswajania żelaza niehemowa, lecz niestety, ale znacznie większa grupa suplementów posiada właśnie tego typu żelazo.

    Niezwykle dobrymi źródłami żelaza niehemowego będą:

    Płatki wzbogacone o żelazo

    Gotowana fasola

    Tofu

    Pestki dyni, kabaczka, albo sezamu

    Fasolka, groszek, słodki gruszek z puszki

    Suszone morele

    Ziemniaki

    Makaron jajeczny

    Kiełki pszenicy

    Orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pistacje, prażone nerkowce, migdały i pestki słonecznika

    Suszone rodzynki, śliwki i brzoskwinie

    Szpinak

    Papryka zielona

    Ryż

    Co zrobić, aby w jedzeniu była większa ilość żelaza?

    Istnieją produkty, które wspomagają przyswajanie żelaza z produktów spożywczych, ale są też takie, które stanowią spory problem. Jeżeli zależy Ci na wchłonięciu jak największej ilości żelaza z produktów, które spożywasz to powinieneś przede wszystkim uniknąć konsumowania herbaty, kawy, czy pożywienia i napojów, które są bogate w wapń, wraz z jedzeniem, które posiada dużą ilość żelaza. Żeby być w stanie lepiej przyswajać żelazo niehemowe to powinieneś zdecydować się na spożywanie pokarmów, które cechują się dobrym źródłem witaminy C jak chociażby sok pomarańczowy, brokuły, truskawki, czy też pokarmy mięsne i rybne.

    Jeśli w Twojej diecie jest za mało żelaza to może się okazać, iż niezastąpione będzie tutaj stosowanie suplementacji. Trzeba jednak przede wszystkim skonsultować się tutaj z lekarzem, który pomógłby w dobraniu odpowiedniej dawki, w taki sposób, aby można było się przy tym zastosować do wszelkich zaleceń. Jest to związane z tym, że organizm wydala małe ilości żelaza, zaś nadmiar będzie gromadził się w organach i tkankach, po tym kiedy zapełnieniu ulegną standardowe miejsca jak szpik kostny, wątroba czy śledziona. Warto jednak mieć świadomość, iż rzadko kiedy występują sytuacje, że doszłoby do zatrucia żelazem, jednak warto mieć na uwadze, że przedawkowanie suplementów i nadmiar żelaza jest w stanie doprowadzić do śmierci.

    Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?

    Wypij zdrowie, czyli czas na smoothie

    Napisz komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *