najlepszy program dla dietetyków

    4 propozycje dań na spotkanie przy grillu

    Spotkania przy grillu to sposób na doskonałe spędzenie wieczoru z bliskimi. Możemy cieszyć się ich towarzystwem, bawić, rozmawiać i przy okazji zjeść coś smacznego. Często jednak brakuje nam pomysłów na dania z grilla i na naszym ruszcie ląduje jak zwykle tradycyjna kiełbaska. Warto jednak poznać kilka ciekawych przepisów i wzbogacić swoje grillowe menu. Zachwyć swoich gości nowymi smakami.

    Grillowanie w ogrodzie
    Grillowanie na dobrym sprzęcie jest podstawą. W naszych ogrodach znajdują się przeróżne modele. Do wyboru mamy grille węglowe, gazowe i elektryczne. Ciekawą ofertę grilli ogrodowych znajdziemy na stronie grillomaniak.pl. Jedną z propozycji są efektowne grille na trójnogu. Ten model przeznaczony jest do umieszczania go nad ogniskiem lub paleniskiem. Grille te są bardzo oryginalne, ze względu na wiszący ruszt, który przymocowany jest do trójnogu. Taka konstrukcja, umieszczona w ogrodzie, będzie nie tylko funkcjonalna, ale także zapewni walor dekoracyjny. Grill trójnóg możemy umieścić na każdej powierzchni, a nawet na tarasie. Wówczas będziemy potrzebować tylko specjalnego paleniska – różne modele znajdziemy na stronie Grillo Maniak.

    Przepis na pyszną wołowinę z grilla
    Składniki:

    • 4 steki wołowe
    • pół szklanki ketchupu
    • 3 łyżki musztardy ostrej
    • 3 łyżki octu jabłkowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • po pół łyżeczki soli i pieprzu
    • łyżka suszonego oregano

    Wykonanie:

    Steki wołowe należy umyć i rozbić przy pomocy kuchennego tłuczka. Wszystkie pozostałe składniki (ketchup, musztarda, przyprawy, sok z cytryny, ocet jabłkowy) łączymy i powstałą marynatą zalewamy steki, po czym odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie możemy rozpocząć grillowanie steków, wyjęte z marynaty kładziemy na rozgrzany ruszt i opiekamy z każdej strony. Stopień wysmażenia mięsa zależy od naszych osobistych preferencji.

    Przepis na krewetki z grilla
    Składniki:

    • 500 gram obranych krewetek
    • 5 łyżek soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 ząbki czosnku
    • 80 gram masła
    • 3 łyżki posiekanej pietruszki
    • sól i pieprz

    Wykonanie:

    Krewetki wkładamy do miski posypujemy je solą, pieprzem, pietruszką i polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Krewetki maczamy w maśle i nakładamy na drewniane długie wykałaczki. Nasze danie kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy przez około 10 minut, pamiętając o obracaniu.

    Grillowana papryka z serem fetą
    Składniki:

    • 4 duże czerwone papryki
    • ser feta
    • świeże listki bazylii
    • oliwa z oliwek
    • ząbek czosnku

    Wykonanie:

    Ser feta ugniatamy i mieszamy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz posiekanymi listkami bazylii. Paprykę kroimy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie faszerujemy ją wcześniej przygotowanym serem. Paprykę należy także od spodu posmarować oliwą z oliwek. Na rozgrzanym ruszcie grillujemy papryki przez około 20 minut. Muszą być odpowiednio miękkie, a ser roztopiony.

    Szaszłyki z grilla
    Składniki:

    • 1 filet z kurczaka
    • przyprawa do kurczaka
    • 3 papryki – różne kolory
    • 10 pieczarek
    • cebula
    • ananas z puszki

    Wykonanie:

    Filet kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Papryki i ananasa kroimy w kostkę, cebulę i pieczarki w paski. Gotowe składniki nadziewamy na długie wykałaczki, zachowujemy różnorodność produktów i kolorystyczną. Szaszłyki grillujemy około 10 minut, obracając z różnych stron. Najlepiej opiekać je na grillowych tackach aluminiowych.

    Kilka prostych i sprawdzonych przepisów jest w stanie wzbogacić twoje spotkanie przy grillu w nowe smaki. Spróbuj, a przekonasz się, że warto!

    Czy warto spożywać tłuszcze nasycone?

    EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA WG DIETETYKA

    Napisz komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *